Ресорният министър коментира и проблемите на зърнопроизводителите, както и борбата с последиците от бедствието в Карловско

През изминалите две седмици процедурата за приемане на заявления за подпомагане на земеделските производители е ускорена и така са обработени 37 000 документа. Благодарение на усилията на служителите на Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие” до края на месеца малко над 440 млн. ще отидат при производителите. Това каза в ефира на „Събуди се” ресорният служебен министър Явор Гечев.

„Предстои ни още една помощ, която можем да дадем по европейски регламент – 5% от стойността на Програмата за развитие на селските райони или около 60 млн. Поискахме и редица мерки от Брюксел – отваряне на кризисния фонд на ЕС”, каза още министърът.

Зърнопроизводители готвят блокади на границата

Според него обаче това подпомагане няма да се усети от потребителите, тъй като цените в магазините едва ли ще паднат.

По отношение на недостига на дърва за отопление Гечев каза, че причината не се корени в намален добив. Той бил с 30% по-голям в сравнение с миналата година. „Но тъй като газът поскъпна, повечето потребители минаха на дърва. Затова има недостиг. А държавата не добива дървесина – това се прави от частни фирми, които играят на търгове”, обясни земеделският министър.

Той коментира и проблемите в дейността на зърнопроизводителите и вноса на украинско зърно. "Ние не можем да го ограничим. Това, което правим, е да провеждаме допълнителен фитосанитарен контрол", обясни Гечев. И увери, че некачествена продукция няма как да влезе на българския пазар. 

„Солидарни сме с Украйна, но не бива да страдаме от тази солидарност. Европа направи регламент, чрез който каза, че украинско зърно може да влиза в Съюза без мито и без допълнителен фитосанитарен контрол. Но такъв все пак се извършва в Румъния, а и у нас - и повторен, по настояване на българските зърнопроизводители”, обясни Гечев. И добави, че именно украинското зърно, което влиза у нас, създава свръхпредлагане. А то пък влияе на цените.

Щетите в Карловско – за над 72 млн. лева, 22 семейства без дом

За спряването с последствията от наводненията в Карловско, до момента Министерският съвет е отпуснал 31 млн. лв., съобщи Гечев. „Поискали сме пари и от ЕС. Те вероятно ще се използват за възстановяване на инфраструктурата и сигурно няма да стигнат”, смята земеделският министър.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.