Събудени от сблъсъка, туристите започнаха да изхвърлят вода от лодката и да залепят дупката със силикон

Британско туристическо семейство, пътуващо по света на катамаран, едва не загина след сблъсък със спящ кит в Атлантическия океан, съобщи Mirror.

33-годишният Зак Смол със своята партньорка Кимбърли Жирар и дъщерите му от първия брак (на осем и пет години) пътуват по света на катамаран от юни 2022 г. В нощта на 2 септември, по време на прехода от Азорските острови до Обединеното кралство, неговият катамаран попадна на спящ кит – от силния удар се отвори голяма дупка, която започна бързо да прониква в плавателния съд. Събудени от сблъсъка, туристите започнаха да изхвърлят вода от лодката и да залепят дупката със силикон, но скоро се отказаха от тези опити.

Турист засне потъването на лодка със 100 души на борда (ВИДЕО)

Накрая те подадоха сигнал за бедствие, подготвиха спасителна лодка и зачакаха помощ. Около шест часа сутринта бяха прибрани от преминаващ петролен танкер – семейството трябваше да напусне катамарана, потъващ с всичките им лични вещи и имущество.

Беше отбелязано, че пътешествениците сега живеят в къщата на майката на Смол в Малвърн и спестяват за нов кораб. Бащата на семейството призна, че въпреки ужасното преживяване, иска да се върне във водата възможно най-скоро. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС