Прокараният канал минава през полска територия, на около пет километра западно от град Криница Морска

Полша откри в събота канал, който позволява на корабите да плават от Балтийско море до нейното пристанище Елблонг, без да преминават през руските териториални води. Елблаг, в Северна Полша, е отделен от Балтийско море с тънка ивица земя, наречена провлак. Досега единственият път беше през проход близо до град Балтийск в Калининградския залив на Русия и изискваше разрешение от руските власти.

Прокараният канал минава през полска територия, на около пет километра западно от град Криница Морска. „Искахме да отворим този проход, за да не искаме повече разрешение от страна, която не е приятелска към нас“, каза полският президент Анджей Дуда на церемония по откриването в събота.

Членът на ЕС и НАТО Полша е пламенен поддръжник на съседна Украйна, откакто Русия нахлу в бившата съветска република на 24 февруари. В момента каналът е достъпен само за малки лодки.

Работите продължават и трябва да приключат през септември 2023 г., когато каналът трябва да бъде достатъчно голям, за да поеме плавателни съдове с дължина до 100 метра и ширина 20 метра, според полските власти.

Стойността на проекта се оценява на 2 млрд. злоти (420 000 евро). Еколозите го критикуваха, твърдейки, че каналът ще промени нивата на соленост в залива Вислани, застрашавайки местната фауна и флора.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС