По думите му деца в 5-6 клас деца започват с марихуана, защото им е интересно

Ценностите изтъняват, а когато сме арогантни, цинични, демонстративни, не зачитаме правото на живот на другия, се качваме зад волана под въздействие на алкохол или дрога. Това заяви за "На фокус" бившият психолог на затвора в Казичене и бивш училищен терапевт Калин Гайтанджиев. 

По думите му деца в 5-6 клас деца започват с марихуана, защото им е интересно. "Метаамфетамините са лесно достъпни и евтини. Отношението към зависимостите е сложна поведенческа наука. Животът престава да бъде ценност, важно е да покажем, че сме смели и непукисти и се качваме в колата, за да се състезаваме", смята психологът. 

Издържа ли психиката на българина на извънредното положение?

По думите му отношението към ценностите е ключово. "Семейството е отговорно за хаоса, но и самата държава има вина. Унижението е една екзистенциална травма, която кара да търсим утеха. Комплекс от причини води до зависимост. Тийнейджър става зависим, за да обслужи някой от близките си - например да покаже на майка си, която е обсебваща, че може да е самостоятелен", обясни той. 

Според него в училището преобладава тревожността. "Родителите я предават на децата си", разкри Гайтанджиев. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.