Тя става кралица, когато е едва на 25

Елизабет II е едва на 25 години, когато през февруари 1952 г. става кралица. В края на януари тя заминава заедно със съпруга си - принц Филип, на обиколка из Британската общност. Няколко дни по-късно, докато е в Кения, идва новината за смъртта на баща ѝ - крал Джордж VI. Принцесата е принудена да прекъсне пътуването и се завръща в Лондон, вече като кралица Елизабет II. На летище „Хийтроу” тя е посрещната от премиера сър Уинстън Чърчил и министри. Официалната церемония по коронацията се провежда в Уестминстърското абатство повече от година след смъртта на краля - на 2 юни 1953 г.

ЖИВОТЪТ НА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II В СНИМКИ

„В тийнейджърските си години тя внезапно осъзнава, че нейният живот ще се промени драстично, след като чичо ѝ - Едуард VIII, абдикира. Така тя се оказва наследник на трона, а преждевременната смърт на баща й на практика прави така, че тя дори не е имала и няколко години нормален семеен живот. Още като съвсем млада, Елизабет II е вкарана в един много мъжки политически свят”, коментира Анна Уайтлок, професор по история на монархията.

Младата възраст и полът на новия монарх предизвикват известни коментари по онова време. В крайна сметка обаче се оказват предимство в страна, която иска да започне всичко отново след войната и годините на строги икономии в следвоенния период.

Ключови дати в живота на кралица Елизабет II

„Ключова част от подхода на кралицата към суверенитета е тази решимост да изпълни ролята си, колкото е възможно по-добре. Това е впечатляващо и отразява същественото смирение за нея като личност, както и нейната значителна любяща привързаност към предците в семейството”, казва Матю Денисън, биограф и историк.

Социалните разделения и уважението към стария ред постепенно намаляват, а кралицата започва да се възприема като важен символ на единството. Принцип, на който тя остава вярна до края на живота си.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.