По време на управлението си кралицата не е разговаряла само с един държавен глава на САЩ

През 70-годишното си управление кралица Елизабет II се е срещала с всеки от 14-те президенти на САЩ, с изключение на Линдън Б. Джонсън.

През ноември 1951 г. тогавашната принцеса Елизабет и принц Филип се срещат в канадското посолство във Вашингтон с 33-ия президент на САЩ Хари С. Труман, съпругата му Бес Труман и дъщеря му Маргарет. Мандатът на Труман на поста приключва през януари 1953 г., пет месеца преди коронацията на кралица Елизабет.

Тя и херцогът на Единбург, принц Филип, посещават отново Вашингтон през януари 1957 г. 34-ят президент Дуайт Д. Айзенхауер посрещна кралските особи на летището и ги придружава до Белия дом.

Джо Байдън пристигна в Лондон за погребението на кралица Елизабет II (ВИДЕО)

Най-младият президент в историята на САЩ - Джон Ф. Кенеди, пък посещава Бъкингамския дворец през юни 1961 г.

37-ият президент Ричард Никсън е приет в Лондон през февруари 1969 г. Двамата с кралицата се срещат отново година и половина по-късно, по време на второто държавно посещение на Никсън в Европа.

Заради аферата „Уотъргейт” през 1972 г. и последвалата оставка на Никсън през август 1974 г. 38-и президент на САЩ става Джералд Р. Форд. Кралицата и принц Филип посещават американската столица през юли 1976-а, когато са гости на президента Форд и съпругата му Бети. Оттогава остава кадър от танц на кралицата с президента.

С 39-ия президент Джими Картър кралица Елизабет Втора се среща през май 1977 г. в Бъкингамския дворец. В Париж е първото пътуване на Картър в чужбина по повод третата среща на върха на Г-7.

През януари 1981 г. встъпва в длъжност 40-ият американски президент – бившият актьор Роналд Рейгън. С него кралицата се е срещала четири пъти, като първият им разговор се провежда през юни 1982 г. в „Уиндзор”, където двамата яздят коне.

Стотици световни лидери и кралски особи ще присъстват на погребението на Елизабет II (ВИДЕО)

Януари 1989 г. в длъжност встъпва дотогавашният вицепрезидент на Рейгън - Джордж Буш. Той и съпругата му Барбара се приети в Бъкингамския дворец няколко месеца по-късно. През ноември Джордж Буш прави частно посещение във Великобритания и отново се среща с кралицата.

През ноември 1995 г. Бил Клинтън и съпругата му Хилари са приети от Елизабет II по време на петдневната си европейска обиколка.

При кралска визита в САЩ през май 2007 г. тогавашният президент Джордж Буш-младши прави не особено уместно изказване пред Елизабет II. Казва, че тя познава американската нация отлично и дори ѝ е помогнала да отпразнува 200-годишнината си през 1776 г.

С Барак Обама и съпругата му Мишел кралицата се среща няколко пъти.

По време на полудържавно посещение в Лондон на 13 юли 2018 г., докато инспектира почетната гвардия в замъка „Уиндзор”, Доналд Тръмп внезапно спира и 92-годишната тогава кралица е принудена да заобиколи американския президент.

46-ият президент на САЩ Джо Байдън и съпругата му Джил посетиха кралица Елизабет в „Уиндзор” на 13 юни 2021 г. в края на срещата на върха на Г-7. Кралицата и двойката имаха личен разговор на чаша чай. Преди да отпътува, Байдън сподели, че кралицата му напомня за майка му, по начина, по който изглежда, както и заради нейната щедрост.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.