Активизирало се е и свлачище над Бачковският манастир

Второ денонощие десетки села в Девинско са без електрозахранване. В едно от училищата принудително са прекратени занятията, защото покривът на сградата е отнесен от силната буря, която мина през Родопите в събота вечер. По предварителни изчисления щетите в региона са за десетки хиляди левове.

Частично бедствено положение обявиха в Община Девин. Ураганният вятър е отнесъл стъклата на целия втори етаж на детската градина в село Грохотно. Още две учебни заведения са засегнати от невижданата стихия. Щетите тепърва ще се изчисляват, но най-сериозни са пораженията в девинския квартал „Настан“.

Най-засегната е къщата на семейство Анчеви в девинския квартал „Настан“. Ураганният вятър отнесъл целия покрив и на парчета го стоварил на земята. Наскоро извършили основен ремонт на къщата. Сега са принудени да направят нов.

„До момента сме дали седем хиляди само за материали. Трябват обаче още допълнителни неща”, каза Софка Анчева.

Ураганната стихия е засегнала и сградата на основното  училище в „Настан”. Отнесени и опасно надвиснали керемиди, изпочупени прозорци, изкривена дограма и изкъртени улуци. Бурята е причинила щетите след основен ремонт. В сградата учат 25 деца, за които следващите дни ще са неучебни.

„Лошото е, че училището е на делегиран бюджет, а в момента не разполагам със средства за ремонт”, обясни директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” Емилия Павлова. Възстановяването на сградата ще струва около 20 000 лева. Толкова ще излезе и този на училището и детската градина в съседното село Грохотно.

Невиждана вихрушка удари и село Бачково. Една жена е пострадала. „В момента на произшествието тя е чакала на спирката за автобус и връхлитащ клон случайно я удря в ръцете и ѝ счупва ръката”, каза кметският наместник на населеното място Христо Калчев.

Ураганът е повалил огромни дървета. Три автомобила са премазани. Собствениците заплашиха да съдят общината за нанесени щети, тъй като по думите им не е премахнала опасните дървета.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.