Очаква се да пуснат тока в пострадалото село

Започва изплащането на еднократна финансова помощ за пострадалите семейства в Карловско. Сумата е 375 лева. А експертни комисии тръгват из селата Богдан, Каравелово, Слатина и Войнягово, за да проверят пострадалите къщи и сгради.

В Каравелово вече има отворени улици. Започва и описването на пострадалите от наводнението постройки, които са над 163. Екипи на EVN се опитват да пуснат тока в селото. Вече са докарани и монтирани голяма част от стълбовете, които бяха отнесени от потопа. Вода все още няма обаче, изгражда се нов водопровод.

Щетите в Карловско – за над 72 млн. лева, 22 семейства без дом

„Хората, които са подали банкови сметки – ще получат парите си по банков път. На останалите сумата ще бъде изплатена в пощенските клонове”, заяви зам.- кметът на община Карлово Николай Цветков.

“Беше като цветуща градина. Сега обаче изглежда сякаш е било след война. Но войната н еможе да причини такива щети”,  твърди дядо Златан.

Пореден ден след бедствието в Каравелово, продължава разчистването на улици, къщи и дворове.  На място в селото има и военни, които помагат за разчистването на щетите.„Армията продължава. Всеки ден сме тук в селото на терен и оказваме помощ на населението. Почистваме къщи. В улиците влизаме”, заяви подполковник Пейчо Генов.

Доброволци от цялата страна продължават да идват в пострадалите села, като Анелия и нейните приятели от София. „Един от нас предложи и всички бяхме съгласни. Взехме си един ден почивен, за да дойдем”, твърди Анелия.

„Описваме къде какви щети има и къде е необходимо да бъде изпратен инженер-конструктор, за да даде становище за сградите - кои са годни за възстановяване и кои не са годни”, заяви Николай Цветков за кмет община Карлово.

Част от къщата на Генка е съборена. Семейството се страхува да влезе в нея. „Изпитвам страх да живея вкъщи. Изпитвам страх от това какво ще се случи по-нататък, изпитвам страх от това какво ни чака”, споделя жената.

В село Богдан продължава разчистването на речното корито от дървета и хиляди тонове пясък.Баба Анка от Слатина за първи път премина по разчистената улица, която бе затлачена с огромни камъни и наноси.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.