Някои от тях са били с нарушена цялост

Над 250 изхвърлени варела с химикали са открити в няколко столична района при проверки на екоинспекцията в София и МВР. По случая вече има обвинен.

Варелите с химикали били открити след сигнали до институциите в рамките на последни 10 дни.

„За този период са установени наличие на изхвърлени варели, заровени в три софийски района „Искър”, „Панчарево” и „Кремиковци”, обясни София Атанасова, главен експерт в РИСОВ – София.

Снимка: БГНЕС

Все още обаче не е ясно какво е съдържанието им, казват от РИОСВ, тъй като се чакали резултатите от пробите.

„Тези варели, някои от тях са запечатани с етикети, други са в много лошо състояние, трети въобще нямат етикети или са с разкъсани такива. На някои места има установени разливи. Ще бъдат взети почвени проби от Изпълнителната агенция по околната среда”, заяви Атанасова.

В село Бусманци намираме следи от варели и горене на отпадъци в двора на къща, отдалечена от центъра. А по случая има образувано досъдебно производство. Обвинен е мъж на 63 години, който според прокуратурата е съхранявал по нерегламентиран начин отпадъци и е замърсил почвата и въздуха в село Бусманци.

„Направи се съвместна проверка, дадоха се предписания на кмета на района да ги изчисти понеже това създава риск за живота и здравето на хората, ние предприехме веднага мерки с нашата дирекция „Аварийна помощ и превенция” и поетапно ги чистим и предаваме на обособените за това места”, заяви Десислава Билева, заместник-кмет на Столична община.

Пред NOVA кметът на село Бусманци каза, че опасност за хората и околната среда в района няма въпреки откритите варели.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС