Съдът може да задължи страните да участват в процедурата по медиация само веднъж в производството

Задължителна медиационна процедура ще може да се осъществява по над 50 хил. съдебни дела годишно. Това ще стане възможно чрез изменения и допълнения на Гражданския процесуален кодекс (ЗИДГПК) и на Закона за медиацията (ЗИДЗМ), изпратени от Висшия съдебен съвет на Министерството на правосъдието, съобщиха от ВСС.

Готвените промени предвиждат в окръжните и районните съдилища да работят общо 141 медиационни центрове, като към момента функционират 13 в областни градове.

Целта на проекта е да се повиши ефективността в сферата на гражданското и търговското правораздаване по дела в районните и окръжните/апелативните съдилища. Положителните ефекти от институционализиране на усилията за доброволно уреждане на спорове са свързани с бързина и осигуряване на баланс на интересите на страните.

ВСС предлага заплатите на магистратите да се увеличат с 20%

Развитието на медиацията в България ще повиши доверието към съдебната система, както и правната култура като цяло, но най-вече ще се пести време и ресурси, а в резултат ще се подобрят отношенията между хората и бизнесклимата.

Съдът може да задължи страните да участват в процедурата по медиация само веднъж в производството. Срокът за приключване на процедурата е 3 месеца.

Медиацията може да се осъществява само от медиатори, вписани в регистри към окръжните съдилища, които отговарят на общите изисквания на закона, вписани са в Единния регистър на медиаторите към министъра на правосъдието, а също така са преминали допълнителен подбор и специализирано обучение, свързано с работата на съдебните центрове. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС