Бойните и учебно-бойните самолети от състава на авиобазата - МиГ-29 и L-39 ZA, ще прелетят над Пловдив утре

Мащабни строителни дейности започват в авиобаза Граф Игнатиево, съобщиха от Министерството на отбраната. Летищната инфраструктура ще бъде модернизирана за приемане на новите изтребители F-16. 

Бойните и учебно-бойните самолети от състава на авиобазата - МиГ-29 и L-39 ZA, ще прелетят над Пловдив утре и ще се пребазират на летище Пловдив. При планираните полети ще бъдат спазени стриктно  всички изисквания за безопасност, посочват от министерството. 

Възможни са по-високи нива на шум над областния град в интервала между 10:30 ч. и 13:00 ч. през деня, свързани с особеностите във въздушното трасе за кацане на гражданското летище, информират още Министерството на отбраната.

С цел осигуряване на изискващите се условия за съхранение, поддръжка и експлоатация на изтребители F-16, през юли 2020 г. бе изготвен „План за реконструкция и модернизация на летище Граф Игнатиево“ и същият е приет от Съвета по отбрана. 

Първите осем самолета F-16 Block 70 следва да бъдат доставени през първото тримесечие на 2025 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 

Източник: БТА