Спорят икономистите Стоян Панчев и Лъчезар Богданов

„Преминем ли от лев в евро, премахнем ли валутния борд, ще имаме значително по-висока инфлация. Страните, които са били във валутен борд, излезли са от него, и са влезли в еврозоната- Естония и Литва, например- имат значително по-висока инфлация от българската. Не трябва да сравняваме България с Германия, а с останалите източноевропейски страни. Тези страни имат най-високата инфлация в Европа”, каза Панчев.

Според Богданов, лева е евро. „Ние имаме валутен борд, избран съзнателно с обвързване с германската марка, защото сме взели дългосрочното решение, че нашето място на икономическата карта на света е интеграция с по-развитите страни в Европа. Когато сме се вързали с марката, сме направили този избор, на който продължение е еврото”.

Панчев обясни, че плюсовете на еврото вече са изконсумирани в България. „Това, което ще се случи, ако направим следващата крачка и влезнем в еврозоната, е че ще изконсумираме и минусите. Един от които е инфлацията”.

„В Централна и Източна Европа се усети по-голям шок тази година. Всички приказки за закръгляванията са верни. Еврото за нас е естественото продължение на монетарната политика, която водим. По договор ние трябва да приемем еврото. Критериите са ниска инфлация, ниски дългове и ниски дефицити. И то, устойчиво”, смята Богданов.

„Челюсти”: „За” и „против” преговори с „Газпром”

По думите на Панчев, въпросът за еврозоната е политически. „Ролята на валутния борд е да дисциплинира политиците. Миналата седмица беше емитиран нов дълг. В лоша икономическа конюктура сме”.

„Някои страни в еврозоната са дисциплинирани, други не са. Някои имат добри политики, които са отговорни и насърчават икономическия растеж, частния сектор, инвестиции, ръст на доходи, предприемачество. Други свръхрегулират, имат глупави политики, намесват се твърде много, икономиката им стагнира”, каза Богданов.

„В еврозоната дългът ще е купен от ЕЦБ. В момента дългът на България е доста нисък. За българския дълг на ниска цена има малко търсене. Това означава, че нашите политици ще са с вързани ръце при следващия бюджет, ако сме в борд. Ако не сме, ще стане обратното”, според Панчев.  

„Как можем да растем? Искаме инвестиции и повече търговия, и интеграция с богатите пазари. Също така, стабилни публични финанси и политики за растеж. Еврото не е гаранция, но може да ни помогне”, завърши Богданов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.