Други забележителности в Париж също ще потънат в мрак заради икономии

Осветлението на магазините на известния парижки булевард "Шанз-Елизе" всяка нощ ще бъде изключвано часове по-рано от обичайното до второ нареждане, за да се пести ток, след като войната в Украйна породи сериозен натиск върху пазара на електроенергия в Европа, предаде Асошиейтед прес.

Гасят по-рано светлините на Айфеловата кула с цел икономия

Планът беше оповестен днес и предвижда нощем светлините по булеварда да угасват в 22:00 ч., вместо в 1:00 ч., както беше досега. Решението ще влезе в сила от 15 октомври. За магазините, които остават отворени след 22:00 ч., "естествено“ ще се прави изключение, заяви комисията, която следи за реда на булеварда. Новите мерки ще засегнат десетки луксозни бутици, но няма да важат за уличните лампи.

Ослепителните коледни светлини на "Шанз-Елизе" обаче вече ще се изключват в 23:45 ч. вместо в 2:00 ч.

Гърция дава 5,5 млрд. евро за подкрепа на хората и бизнеса в кризата

Решението е в изпълнение на плановете на парижката кметица Ан Идалго за пестене на енергия, които обхващат няколко емблематични паметника във френската столица. Миналата седмица беше съобщено, че светлините на Айфеловата кула ще бъдат изключвани по-рано – в 23:45, вместо в 1:00, както беше досега. Други забележителности в Париж, като кметството, ще изключат осветлението си в 22:00 ч. Идалго каза, че се опасява, че през зимата нуждите от енергия ще се увеличат и се надява новите мерки да помогнат да не се стига до недостиг.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА