България е единствената страна в ЕС, която не заплаща терапията

„Атопичният дерматит е ад”. Това е мотото на информационната кампания, чиято идея е да даде повече информация за заболяването. От него страдат между 0 и 15 % от децата и между 3 и 5% от възрастните. В същото време, лечението  не се заплаща от държавата.

„Последното решене на надзора е, че диагнозата ще влезе през 2023г., тоест евентуално пациентите могат да се надяват на някакво лечение през 2024г.”, коментира Ива Димитрова от федерацията „Български пациентски форум”.

“Лечебните средства за лечение на атопичен дерматит, амбулаторно в България, не се покриват  по здравна каса. Говорим за едни съвременни медикаменти, които са много скъпоструващи и на практика, пациентът не може сам да заплати за тях”, уточни доц. Дърленски, който е лекар по кожни болести.

Атопичният дерматит се приема за хронична  възпалителна болест и голяма част от децата успяват да я израстат. Но има малък процент пациенти, при които заболяването продължава цял живот.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.