Обръщение към руснаците направи и министърът на отбраната Сергей Шойгу

Руският президент Владимир Путин направи обръщение към руснаците. В него той обяви частична мобилизация на населението. Това означава, че тя важи само за руснаците от запас и най-вече тези, които имат опит. Путин подчерта, че преди да заминат на фронта, за тях ще има допълнителна военна подготовка. Руският президент каза още, че целта му е да освободи района на Донбас и че повечето хора в региона не искат да се върнат към това, което той нарече „игото“ на Украйна.

„Считам за необходимо да подкрепя предложението на Министерство на отбраната и Генералния щаб за провеждането в Руската федерация на частична мобилизация. Повтарям, става дума за частична мобилизация”, обяви още в началото на изявлението си руският държавен глава. В телевизионното си изявление той заяви още, че е подписал указ, а мобилизационните мероприятия започват днес. 

Причината, която посочи президентът на руската федерация, е „обезпечаване на безопасността на хората в освободените територии в източната част на Украйна”. Путин обяви още, че Луганск е напълно очистена от неонацисти, а боевете в Донецк продължават.

Последва остра заплаха срещу Запада, който, според Путин, е преминал всякакви граници и иска да унищожи страната му. „В своята агресивна антируска политика Западът прекрачи всяка граница. Чуваме непрекъснати заплахи срещу страната и народа ни. Те вече не крият, че Русия трябва да бъде победена с всички средства на бойното поле, а след това лишена от политически, икономически, културен и изобщо от всякакъв суверенитет - с пълно разграбване на страната ни”, каза още президентът на руската федерация.

За пореден път след началото на войната през февруари Москва заплаши да използва най-модерните си оръжия срещу Запада. „Искам да напомня на тези, които си позволяват подобни изказвания по адрес на Русия, че нашата страна също разполага с различни оръжия за поразяване, а в някои области дори по-модерни от тези в страните от НАТО. И ако териториалната цялост на страната ни бъде застрашена, ние без съмнение ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да защитим Русия и нашия народ. Това не е блъф”, обяви Путин.

Във вторник Държавната дума на Русия прие закон, който включва в руския Наказателен кодекс понятията "мобилизация", "военно положение", "военно време", а също така и наказания за дезертьорство и доброволно предаване в плен.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че в рамките на обявената частична военна мобилизация в страната на военна служба ще бъдат призовани 300 000 души, предаде ТАСС.

„Разполагаме с огромен мобилизационен ресурс от хора, които са отслужили - такива, които имат боен опит и военна специалност. У нас те са почти 25 милиона. По този начин разбирате, че тази мобилизация е частична - едва 1 процент или малко повече, 1,1 процент от общия мобилизационен ресурс”, отбеляза руският министър на отбраната в интервю за телевизия „Россия-24”. Шойгу заяви също, че загубите на Русия в хода на войната в Украйна са близо шест хиляди души.

„Не мога да не кажа, отдавна не сме говорили за това, за нашите загуби. Нашите загуби в хода на специалната операция възлизат на 5 937 души”, каза министърът.

Всичко това се случва на фона на предстоящия референдум за присъединяване към Русия в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област. Вече стана ясно, че резултатите от гласуването няма да бъдат признати от Съединените щати и ЕС. Темата беше основна в ООН, където се чуха остри критики от страна на световни лидери. 

Обявеното от Путин тази сутрин предизвика буря в социалните мрежи в Русия. От присмех до възмущение варират реакциите на твърдението на режима в Кремъл, че досега във войната са убити 5900 руски военни. "Загубихме 5 хиляди и затова ни трябват нови 300 хиляди", гласи един коментар в Telegram под обявените цифри. По улиците на Москва имаше видима разлика между мнението на възрастните и младите.

"Даже е закъсняла мобилизацията. На хората им омръзна да живеят под бомбите, искат да станат част от Русия", заяви един от минувачите. "Те са наши хора. Трябва да ги защитим. Трябва да се обединим", подчерта друг. "Имаш жена, деца - няма как да не се тревожиш. Не бих искал да ги напусна, ако нещо стане", категоричен беше друг жител на руската столица. 

 

 

На мобилизация в Русия подлежат десетки милиони граждани. Това кара експерти да прогнозират различни крайни реакции - протести и отказ срещу призовките, бягство от страната или фалшифициране на документи за отпадане от запаса. Търсенето на самолетни билети за Турция, Армения и Грузия скочи рязко, твърдят компании за анализ на интернет трафика. А сайтът на държавните железници временно блокира, заради голям трaфик.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.