Външните министри от ЕС с извънредна среща в Ню Йорк

Руската полиция е арестувала стотици протестиращи срещу решението на Кремъл за частична мобилизация на населението. Правозащитни организации съобщават за над 1300 задържани. Най-много са арестите в Санкт Петербург и Москва. Има десетки задържани и в Иркутск и други сибирски градове, както и в Екатеринбург и Томск. 

Спонтанните протести започнаха след като Владимир Путин нареди частична мобилизация на запасняци, която засяга 300 хиляди души. Московската прокуратура предупреди, че призивите за присъединяване към неразрешени улични протести или участие в тях могат да доведат до 15 години затвор. 

Според неправителствената организация ОВД протести е имало в близо 40 града на Русия. В много от случаите силите на реда употребяват несъразмерна сила. От организацията Весна, която призовава за общоруски протест, съобщават, че на задържани в Москва връчват призовки за военна служба. От Прокуратурата в руската столица предупредиха, че призивите за присъединяване към неразрешени улични протести или участие в тях могат да доведат до 15 години затвор. Междувременно полетите до популярни дестинации като Истанбул в Турция и Ереван в Армения бяха разграбени, а цените за оставащите места скочиха рязко. Белград е една от малкото възможни дестинации за руснаците да напуснат страната си.

А междувременно, в Ню Йорк се проведе извънредна среща на външните министри от Европейския съюз, на която те осъдиха с декларация „най-новата ескалация от страна на Русия“. Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че се обсъждат и нови санкции срещу Москва.

"Сега е ясно, че Русия иска да унищожи Украйна с всички средства, нарушавайки от самото начало международното право според Хартата на ООН. Това, което президентът Путин обяви днес, представлява още една голяма ескалация на непредизвиканата война, която той започна срещу Украйна и изглежда, че това говори за известна степен на паника и отчаяние. Путин удвоява провалящата се стратегия със заплахата от използване на ядрени оръжия, той се опитва да сплаши Украйна и всички страни, които подкрепят Украйна, но ще се провали", заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. 

След изявлението на Путин цената за полети от Москва до Истанбул или Дубай достигна до 9200 евро за еднопосочна тарифа, за икономична класа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.