Заболяването е хронично, прогресиращо, с възпалителен характер

„Типичният обрив на розацеята обхваща бузите и носа под формата на пеперуда. Но, освен тази локализация, може да бъде обхванато челото, брадичката, ушите, шията, деколтето. Диагнозата се поставя по клиничните прояви”. Това каза д-р Мария Тончева, специалист по дерматология , в студиото на предаването „Пулс” по NOVA NEWS.

Специалистът обясни, че розацеята е хронично, прогресиращо заболяване с възпалителен характер. „Обхваща епидермиса и дермата на кожата. Общо взето е комплекс от генетични фактори и вредности на околната среда. Това е едно от заболяванията, при което не можем да постигнем засега крайно излекуване. Но пък периодите, в които заболяването е в затишие се увеличават и стават все по-контролируеми”.

Относно лечението, д-р Тончева каза, че подходът на лечение е комплексен. „Зависи в какъв етап на заболяването пациентът търси лекарска помощ. При розацеята можем само да се борим с проявите й. Генетичните фактори трудно се повлияват. Има категорично изявена наследственост при розацеята. Но, контролирането на външните фактори забавя прогресията на заболяването”.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.