Някои от партиите поискаха спешни политически консултации

Първите коментари на политическите партии за ескалацията на напрежението в Украйна дойдоха само часове след края на срещата при президента. Първите 8 политически сили, според социологическите проучвания са на мнение, че в тази ситуация страната ни трябва да заложи основно на дипломацията. Някои от партиите поискаха спешни политически консултации, други пък са на мнение, че страната ни трябва да стане посредник между Русия и Украйна, с цел постигане на мир. 

Според ГЕРБ България трябва да продължи да помага на Украйна. 

Седем месеца война в Украйна

“Не мога да не съм против, заедно с нашата партия, срещу човек ,който пряко ни заплашва с ядрено оръжие или с адрена авария на Запорожие. За това сме твърди, трябва да се помага на Украйна, за да може да свърши конфликтът, колкото се може по-бързо”, заяви лидерът на партията Бойко Борисов. Дипломацията е най-правилният избор за страната ни - смятат от ПП. “Най-големият риск за България в този момент би било да излезем от НАТО. Призоваваме за максимално много дипломация и максимално много укротяване на страстите, всички възможни дипломатически канали. Тези имперски намерения на Путин да спрат”, категоричен бе Кирил Петков.

Последиците за България от разрастващият се конфликт в Украйна трябва да са основен приоритет на страната - смятат от ДБ.

Нинова: Войната и последиците от нея може да се окажат опасни за националната ни сигурност

“Да свика консултативен съвет, това означава да свика среща с лидерите на парламентарно представените партии. Не е достатъчно президента да си говори със собствените си министри. Трябва да има широки политически консултации, които да ни позволят да изкараме всички теми, свързани с войната пред скоби’, коментира Христо Иванов. 

А БСП няма да подкрепи новия пакет санкции срещу Русия. “Ние от години сме против санкциите. Смятаме, че санкциите и контрасанкциите не решават проблема. Сегашните нито спряха войната, нито спряха ескалацията”, смята лидерът на партията Корнелия Нинова.  

Стефан Янев: Агресорът е Путин, а не руският народ

България да не взима никакво участие във войната, а да заложи на дипломацията - предлагат от “Възраждане”. “България няма място в тази война, дори напротив - ролята на България е да създава условия за мирно разрешаване на този конфликт, а не да изнася оръжия за Украйна и не да налива масло в огъня”, смята Костадин Костадинов.

Партиите трябва да взимат отговорни решения, в сложната геополитическа ситуация, смятат от "Български възход". “Всяко едно решение, което осъжда агресията в Украйна, всяко едно решение, което подпомага пътя към мира е добре дошло, защото алтернативата на този път към мира е нещо, което даже не искам да го коментирам, какво би могло да бъде”, каа Стефан Янев. Призивът на ИТН е двете воюващи страни да седнат на масата за преговори. А институциите у нас да следят внимателно развитието на конфликта.

“Правилният начин е само дипломацията. Със сигурност този конфликт трябва да се разреши с дипломация”, смята Пламен Данаилов от ИТН.  

От ДПС отказаха коментар.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.