Той подчерта, че има риск за националната сигурност на България

Ще свикам Съвета по сигурността към министър-председателя следващата седмица, за да вземем конкретни решения и мерки и да сме готови за реакция. Това заяви пред БНР служебният премиер Гълъб Донев.

"Риск за националната сигурност на България има, но няма пряка военна заплаха до този момент за България", заяви Донев и обяви, че ситуацията налага да се свика заседание и на Дондуков 1. 

"Това, което ще направя, е да свикам съвета за сигурност към министър-председателя, който следващата седмица да вземе съответните решения и мерки – да сме готови за реакция, ако се стигне до повишаване на напрежението", подчерта той. 

Донев отрече подготовката на армията да е сред темите на заседанието. А дали има необходимост от затягане на редиците в отбраната на България коментира и военният министър. 

"Към момента на територията на България се формира бойната група, която беше определена с решение на МС още през месец май", поясни Стоянов. 

Пред NOVA той потвърди позицията на правителството относно ескалацията на напрежението в Украйна и категорично заяви, че България няма да признае референдумите. Думите му потвърди и служебният премиер Гълъб Донев. 

А при сценарий, в който мобилизацията и ескалацията на напрежението доведат до бежанска вълна от Русия към България, Гълъб Донев е на мнение, че Европейският съюз трябва да има единен отговор – тъй като страната ни не би могла да се справи сама с подобен натиск. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.