Той е с максимална постоянна скорост на вятъра от 185 километра в час

Супер тайфун се приближава към Филипините и е на път да връхлети гъсто населения главен остров Лусон. Това наложи евакуацията на крайбрежните градове, съобщиха властите.

Нору е с максимална постоянна скорост на вятъра от 185 километра в час след безпрецедентно "експлозивно засилване", съобщи държавната метеорологична служба.

Очаква се бурята, която е най-силната, връхлитала Филипините тази година, да продължи да се усилва, докато достигне сушата на около 80 км североизточно от разрастващата се столица Манила в следобедните часове или вечерта местно време.

Извънредно положение в щата Флорида заради приближаващ ураган

"Молим жителите, живеещи в опасните зони, да се придържат към призивите за евакуация", заяви началникът на филипинската национална полиция генерал Родолфо Азурин.

Филипините редовно са опустошавани от бури, като учените предупреждават, че те стават все по-мощни, защото светът се затопля заради изменението на климата.

Синоптикът Роб Гиле заяви, че бързото засилване на Нору е "безпрецедентно". Агенцията съобщи, че за 24 часа скоростта му се е увеличила с 90 км/ч.

Нору се появява девет месеца след като друг супер тайфун опустоши обширни райони на страната, убивайки повече от 400 души и оставяйки стотици хиляди без дом.

Нору може да достигне скорост на вятъра до 205 км/ч, когато достигне сушата, съобщи метеорологичното бюро.

Очаква се той да отслабне до тайфун, докато преминава през централната част на Лусон, преди да навлезе в Южнокитайско море в понеделник и да се насочи към Виетнам.

Метеорологичното бюро предупреди за опасни буреносни вълни, широко разпространени наводнения и свлачища, тъй като бурята ще изсипе проливни дъждове.

Тя може да нанесе щети на земеделските земи в силно засегнатия земеделски регион, както и да наводни села.

Филипините, които се нареждат сред най-уязвимите нации по отношение на последиците от изменението на климата, са засегнати от средно 20 бури всяка година. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС, ВИДЕО: Reuters