Тя се казва Анна Кисельова и е общински съветник в Санкт Петербург

Група общински съветници от Москва и Санкт Петербург написаха петиция до руската “Дума”, в която се обявиха против войната и заявиха, че Путин вече не трябва да стои начело на страната. 

Тя се казва Анна Кисельова и е общински съветник в Санкт Петербург. Освен общински съветник Кисельова е и сред най-отявлените критици на управлението на руския президент. Тя е сред авторите на специална петиция до Държавната Дума, в която Путин е обвинен в държавна измяна.

“Ние разбираме устройството на политическата система в Русия, но искаме и да покажем на хората, които останаха в страната, че те не са сами. Нашата община е в центъра на Петербург – там живеят либерално настроени хора, благодарение на които ние успяхме да станем общински съветници без да се налага да прикриваме възгледите си. По време на целия ни мандат сме публикували, давали сме гласност на позициите си по глобалните политически въпроси. Ние дори се обявихме против промените в Конституцията от  2020-та година”, разказа пред NOVA Кисельова.

Веднага след обръщението на Путин от 24.02, на 02.03 общинските съветници на излизат с обръщение, в което се казва, че през 21-ви век е неприемливо геополитическите конфликти и неразбирателства да се решават по този начин. “На 7-и септември, заедно с колегите ми, изпратихме обръщение, петиция към държавната “Дума”. В него ние използвахме реториката и аргументацията на поддръжниците на Путин. Това не бяха наши думи, а техни, техен стил, с който искахме да покажем, че подобно поведение е съвършено неприемливо. В това обръщение написахме и, че вече не искаме Путин да ръководи страната, че трябва някой друг да заеме мястото му”, каза още Кисельова.

Тя твърдо застава зад позицията си и отрича да се е страхувала, че може да бъде арестувана. А частичната мобилизация на Путин коментира така: “субективното ми мнение е, че това е по-скоро е поредната преговорна позиция, чрез която Путин се опитва да наклони везните в своя полза”. 

Какви са настроенията в руското общество след изявлението на Путин? Видяхме кадри на протести, насилие и арести.

“Сигналите са разнопосочни – от една страна мъжете са в паника, те спешно напускат Русия. От друга страна беше осъществен обмен на военнопленници, бяха разменени пленените бойци от „Азов”, както и други чуждестранни граждани – например такива от Великобритания. Аз смятам, че това все пак е стъпка по пътя към преговорите”, казва Кисельова. “Агресията, която и вие сте видели на кадрите е просто жестока. Любопитното и дори парадоксалното е, че това бяха едни предимно женски протести. Видяхме майките на момчета в наборна възраст, които казваха: „Ние сме раждали деца, отгледали сме ги. А сега какво ги очаква?”, допълва тя.

Предстоят референдуми за присъединяване на почти цяла окупирана Украйна към Русия, някои от тях дори вече започнаха. Какво мислите за това?

“Мисля, че подобни електорални практики бяха изпробвани в Русия още на референдума за промяната на Конституцията. Сега целият свят се присмива на електоралните ни обичаи. Смятам, че тази процедура е позор за цялата избирателна система на Русия”, категоричен е общинският съветник. 

Какво е Вашето лично мнение за действията на руския президент?

“Вече има административно дело срещу мен, заплашва ме и наказателно такова, предпочитам да не коментирам този въпрос. Мога само да кажа, че силовото решение на проблеми през двадесет и първи век е порочно и не е хуманно. По този начин ние унищожаваме постиженията на човешката цивилизация от XIX-ти и XX-ти век. Всяка война е порочна” заяви Кисельова.

За какво си мислехте, когато подписвахте петицията срещу войната и Путин?

“Мислех си за бъдещето на близките ми. В момента ние нямаме бъдеще. Трудно е да се живее в страна, която е в изолация. Аз прекрасно разбирам дългосрочното въздействие от въведените санкции, ако те не бъдат разхлабени”. 

Кисельова признава, че въпреки атаките и репресиите тя и колегите й не се отказват от тяхната цел. А какво би казала на Путин, ако го срещне лично? “Отстъпи и дай път на младите”, призовава Кисельова. 

Цялото интервю гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.