Така Алиансът ще подсили Източния фланг

До няколко седмици Италия ще поеме командването на многонационалната бойна група, която ще бъде разположена на наша територия. Тя е част от четирите нови батальона, които НАТО разполага по Източния си фланг.

Военни сили от различни националности и под италианско командване съвсем скоро ще подпомагат сигурността ни.

„Нормалният състав на такава група е между 800 и 1 000 души, с всички възможни въоръжения, които са необходими за самостоятелни действия на такава тактическа група. Тя е под командването на НАТО”, посочи военният експерт Велизар Шаламанов.

„Допълнително към България и Италия ще бъдат привлечени Черна гора, Албания, САЩ, Гърция, Турция ще действа от нейната територия”, коментира служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

„Най-важният елемент, е че тази многонационална бойна група разполага с всички средства за командване, управление и разузнаване”, каза още Шаламанов.

Преди няколко месеца НАТО реши да разположи допълнителни бойни групи на няколко точки по Източния си фланг с цел той да бъде подсилен.

„Нека не забравяме, че тази батальонна бойна група идва малко късно, в сравнение с тези в трите балтийски държави и в Полша. Очакването е много бързо да се върви и към предно разполагане на многонационална бригада”, уточни още военният експерт.

И макар пряка заплаха за страната ни в момента да няма, има редица рискове. „Всеки един сигнал, който постъпва при нас, се анализира много внимателно. Безпокойството, разбира се, живее във всички нас”, смята вицепрезидентът Илияна Йотова.

Нуждата от многонационалните бойни групи експертите виждат още повече след обявената частична мобилизация от президента на Руската федерация Владимир Путин и заплахата за използване на ядрени оръжия.

„Никой не би могъл да предскаже до каква ескалация би могло да се стигне, при положение, че някой първи използва, макар и така нареченото тактическо ядрено оръжие, защото със сигурност ще има ответна реакция. Не е тайна, че Пентагонът и САЩ имат разработени планове за случаи на превеждане в най-висока степен на бойна готовност на руските ядрени сили”, обясни ген. Димо Гяуров.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.