Храмът отново посреща вярващите

Изоставена и рушаща се църква обедини хора от различна възраст в една обща цел - да възстановят уникален старинен храм. Вратите вече са отворени, а църквата отново посреща вярващите.

От години в църквата „Свети Георги” в берковското село Гаганица литургия не е имало и вратата била заключена. „Отвън всичко беше обрасло в къпини. Изчистихме всичко, благодарение на местните жители. Хората измиха църквата, която беше цялата в прахоляк. С Божията помощ всичко се постига”, каза Георги Цеков.

От Светия Синод отпуснали пари за покрива, който бил ремонтиран. „Няма духовно лице, няма свещеник, който да гледа някой божи дом, който се обновява, който се оправя, изчиства и в него се служи”, коментира отец Желязко.

Местните почистили и възстановили църквата и отвътре. „Има още да се чисти, трябва да се възстановяват много неща, защото назад във времето самата църква е била и ограбвана. Ще има още работа по нея, но ние няма да се откажем, в никакъв случай”, сподели Любка Димитрова.

Хората се надяват в храма скоро да има сватби и кръщенета, както и обещават на всеки празник селото да се събира под църковния покрив. „Храмът се прави от хората. Важни са идеите, които се подържат вътре, за да има един живец, един огън, един пламък в душите”, добави жителят на Гаганица Пламен Димитров.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.