За това настояват пет държави

Пет страни от Европейския съюз, сред които Полша и Ирландия, искат налагането на общо ембарго над вноса на диаманти от Русия, съобщава „Ройтерс”. Според държавите вносителки на искането забраната трябва да бъде част от новия, шести пакет санкции над Москва.

Руската компания „Алроса” е най-големият производител на необработени диаманти в света и отговаря за около 30% от световния оборот на ценния минерал. Преди войната продажбите на компанията се оценяваха на над 4 млрд. долара годишно.

БЛЯСКАВ РЕКОРД: Поставиха над 24 600 диаманта върху пръстен (ВИДЕО)

Евентуално ембарго ще навреди най-много на Белгия, защото „диамантеният бранш" на страната дава цели 5% от нейния експорт - Белгия обработва диамантите и ги препродава из целия свят. Само преди няколко седмици премиерът Александър де Кро обяви, че забрана за внос от Русия ще бъде „огромна загуба" за страната. Според източници на „Ройтерс” обаче местното правителство е решило да не налага вето на такова предложение, след като президентът Путин обяви частична мобилизация и одобри провеждането на референдуми за присъединяване на суверенни украински територии към Русия.   

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.