Медведев смята, че НАТО няма да рискува да започне ядрена война

Съюзник на президента Владимир Путин отправи днес ново ядрено предупреждение към Украйна и Запада, когато референдумите, обявени от Русия за анексирането на четири украински региона, навлязоха в своя пети и последен ден, предаде БГНЕС. Последният удар на Москва дойде в момент, когато европейските държави побързаха да разследват необясними течове в два руски газопровода под Балтийско море.

Кремъл, който обясни предишни прекъсвания на доставките на руски газ за Европа с технически проблеми, заяви, че не може да изключи саботаж, но не каза от кого и призова за разследване. Ядреното предупреждение, отправено от Дмитрий Медведев, заместник-председател на руския Съвет за сигурност, е едно от няколкото за последните седмици.

"Кремъл е изключително обезпокоен от информацията за падналото налягане и разрушенията на тръбопроводите „Северен поток”. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Медведев: Ако Москва бъде принудена да използва ядрено оръжие в Украйна, НАТО няма да отвърне

„Вчера имаше информация от страна и на „Газпром”, и от компанията оператор. Наистина, става дума за някакви разрушения в тръбите в датската икономическа зона. Налягането наистина е паднало значително”, каза Песков. Той не изключи възможността пораженията по газопровода да са резултат от саботаж. „Очевидно е, че има някакво нарушение на тръбите, а относно причината за това не бива да се изключи какъвто и да било вариант, докато не станат ясни резултатите от разследванията”, допълни Песков.

Предупреждението на Медведев се различаваше от предишните с това, че той за първи път прогнозира, че НАТО няма да рискува да започне ядрена война, дори ако Москва нанесе такъв удар по Украйна. "Вярвам, че НАТО няма да се намеси пряко в конфликта дори при този сценарий. Демагозите отвъд Океана и в Европа няма да умрат в ядрен апокалипсис", заяви Медведев в публикация в Телеграм. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС