За първи път от 1990 г. Пекин няма да е първенец в Азия

За първи път от 1990 г. насам Китай няма да бъде лидер в Азия по показател растеж на икономиката на годишна основа. Това показват ревизираните данни на Световната банка. Причината е в политиката за нулев COVID, която властите в Пекин провеждат, както и в срива на имотния пазар.

Новите данни предполагат, че китайската икономика ще нарасне с едва 2,8% през тази година при предишна оценка от почти 5 на сто.

Си Дзинпин: Пекин е готов да работи заедно с Русия, като „велики сили“

В същото време регионът на Източна Азия се очаква да отбележи ръст от 5,3%. Това по-добро представяне на останалата част на региона е в резултат на високите цени на суровините и възстановяването на вътрешното потребление след пандемията.

Все пак Световната банка казва, че през следващата година Поднебесната империя ще навакса изоставането и ще настигне останалите си конкуренти в региона. Китай генерира цели 86% от икономическото производство на всички 23 страни в региона.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.