Все пак светът вече трябва да мисли за възстановяване

Светът върви към глобална рецесия заради кризите в сигурността, енергетиката и цените на храните. Това заяви днес генералният директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала по време на публичен форум в Женева.

Според прогнозите на търговската институция индикаторите не са добри, особено след като Международният валутен фонд и Световната банка намалиха своите прогнози за глобален растеж. Лошата новина е, че очакванията на организацията са за допълнително преразглеждане на прогнозите надолу заради продължаващата война в Украйна и свързаните с нея хранителни и енергийни кризи. 

„Много сме притеснени за всички показатели. Защото перспективата е само надолу, което всъщност бяхме прогнозирали. Сега сме точно по средата на преразглеждане на нашите прогнози, но нещата не изглеждат особено обещаващо”, заяви Нгози Оконджо-Ивеала .

Все пак той отбеляза, че дори и при най-тежък сценарий, светът трябва да започне да мисли за възстановяването си, пресмятайки добре бъдещите си стратегии.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.