Какво е мнението на енергийните експерти Антон Иванов и Евгений Кънев

Три теча, последвани от взривове в два от най-големите газопровода, предизвикаха смут в Европа. Швеция, Дания и Германия не изключват течовете от „Северен поток 1” и „Северен поток 2” да са в резултат на саботаж. Бяха регистрирани две мощни експлозии в района на изтичанията.

Според експерта Антон Иванов Русия систематично затваря линиите за доставка на природен газ, независимо от причините. "Остава само Турски поток като източник на руски газ за Европа. А у нас продължава практиката на осигуряване на доставки на природен газ месец за месец. На "Газпром" е ясно, че не може да се разчита, България трябва да намери други партньори за доставки на газ", заяви той.

Течове и взривове по двата газопровода „Северен поток”

От своя страна Евгений Кънев смята, че интерконекторът с Гърция ще свали цената на газа. "Той ни спестява 60 евро между пазарна и потребителска цена", посочи той.

За него предвид това, че Русия не продава газ, за да помпа приходи и да финансира своята война най-вероятно стои зад течовете от “Северен поток 1” и “Северен поток 2”. "В Западна Европа газът се използва за производства на ток, а това вдига цените. Дали да има таван в цените на газа или компенсации, трябва да се провери кой вариант работи", подчерта той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.