Това се случва въпреки евентуалното ограничаване на доставките му

Котировките на петрола се понижиха в ранната търговия днес на фона на опасенията от намаляване на търсенето в краткосрочен план, предаде БТА.

Днешното поевтиняване на черното злато идва въпреки евентуалното ограничаване на доставките му, произтичащо от потенциално намаляване на добива от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и поради вероятността ураганът "Иън" да наруши работата на петролни инсталации в района на американското крайбрежие на Мексиканския залив.

Към 9:35 часа българско време сортът Брент от Северно море, който е референтен за Европа, поевтиня с 1,10 долара или 1,3 на сто до 83,77 цента за барел. Цената на американския лек суров петрол се понижи също с 1,10 долара цента или 1,4 процента до 77,40 долара за барел. 

Цените на петрола остават близки до най-ниските си нива за последните 8 месеца на фона на нарастващите опасения, че повишаването на основните лихви от водещи централни банки ще предизвика икономическа рецесия и търсенето на горива ще намалее. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.