Основен ремонт на сградата не е правен от 46 години

Емблематичните сгради на Народния театър и Централната поща бяха наводнени, а през нощта целият наличен състав на аварийната служба остана на терен. Получени са десетки сигнали. Според последните данни общо над 40 хил. са мълниите, ударили България в рамките на няколко часа. Щетите от бурята преминала над страната ни, са сериозни, особено в района на столицата. 

Гръмотевичната буря свали „Когато гръм удари” от Народния театър

По ирония на съдбата гръмотевичната буря свали представлението „Когато гръм удари, как ехото заглъхва” от Народния театър. Наложи се зрителите да бъдат евакуирани. Причината - тръбите, които отвеждат дъждовната вода, започнали да се пукат една след друга. И така от стените, откъдето преминават, бликнала вода. Докато публиката чака да влезе в камерната зала на Народния театър за представление, водата ги изпреварила. Част от зрителите били евакуирани, а другите сменили постановката и се потопили в света на политическите амбиции в „Големанов”. Днес в театъра започнаха да изчисляват щетите. 

Директорът на театър „Иван Вазов” Васил Василев каза, че ако щетите по сградата са в рамките на стотици хиляди, биха могли да се справят, но подозирали, че те ще стигнат милиони. Затова от Народния театър призоваха Министерството на културата за помощ. А от там обявиха, че са готови да помогнат, но още никой не ги е потърсил. Дъждовната вода засегна и гардеробната, където се пазят костюми, носени от Стефан Данаилов, Велко Кънев, Андрей Баташов. За последно основен ремонт на Народния театър е правен през 1976-а година.

В Централната поща водата буквално се изля върху хората, докато получават писма. В кадри, заснети от Марио Маринов и публикувани във Facebook, се вижда как протича покривът на Пощата, а на хората им се налага да изчакват реда си с чадър. Ден след потопа щетите от наводнението все още са видими в писмовния салон на Централната поща. Три институции са собственици на сградата - всяка от тях отказа да коментира състоянието й. Обяснено ни беше, че ремонт е планиран.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.