Това реши Конституционният съд

Проституцията и просията вече не са престъпления, реши Конституционният съд. До момента според Наказателния кодекс се предвиждаше затвор или пробация за лица, които получават доходи по непозволен или неморален начин.

Самоличността ѝ запазваме в тайна. Тя практикува една от най-древните професии. По образование е магистър по икономика. Решава обаче да тръгне по различен път, като изборът бил труден.

„Може би 5 години. Харесва ми. Това е причината. Аз 6 години и половина съм учила. И за какво учих - да стана проститутка. Слушаш хората как те обсъждат или като те видят ти казват „Ти си проститутка!” Какво значи проститутка? Аз убийца ли съм?”, каза тя.

Получавала е предложения да замине в чужбина, тъй като в много западни страни проституцията е легализирана. „Децата ми са тук, не искам да ги оставям сами. Там щях да си живея много добре”, обяснява решението си да остане в България.

Конституционните съдии единодушно решиха, че проституцията на доброволна воля вече не е престъпление. Според адвокати това е първа стъпка към легализиране на професията. Адвокат Иво Найденов е на мнение, че тези текстове от Наказателния кодекс са морално остарели и не са променяни от началото на демокрацията в България.

Ако професията бъде легализирана, ще настъпят промени за работещите в тази сфера. Изкарани на светло, доходите им ще носят и приходи в хазната.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.