Политикът коментира мерките срещу инфлацията и обедняването

„Апелираме за възстановяване на програмата за енергийна ефективност. Ние санирахме блоковете с европейски средства. Това е първата мярка, която трябва да бъде продължена. На над 120 000 семейства по времето на ГЕРБ бяха осъвременени блоковете. Сега те се ползват с енергийна ефективност, която им спестява около 40% от енергията, която използват през зимата за отопление”. Това каза Александър Иванов, кандидат за депутат от ГЕРБ- СДС, в ефира на предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

„Българите са притеснени за зимата. Затова ние предлагаме при следващия бюджет компенсациите да бъдат продължени. В момента компенсациите се изплащат от Фонда за енергийна сигурност. Ние смятаме да разширим капацитета на работа на този фонд”, разясни Иванов.

Според него, дългът е бил управляван некомпетентно. „В последните три парламента се приеха едни неотменими ангажименти за българската хазна. Многократно предупреждавах Асен Василев, че политиката, която водим в публичните финанси,  застрашава устоите и благоразумното харчене, което може да си позволи държавата. Министерство на финансите излезе с прогноза за следващата година, според която държавата ще работи на 11 млн. лв. минус. Тоест, на 7% дефицит. Представете си как се връзва бюджет при такава дупка. Това е сериозен пропуск в алгоритъма, по който се управляваха публичните финанси”.

Иванов обясни, че позицията на ГЕРБ е да не се вдигат данъците нито за гражданите, нито за бизнеса. „Защото в момента при тази рекордна инфлация и рецесията, която се завърта в Европа и ще стигне и в България, те няма да могат да си позволят да плащат по-високи данъци”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.