Управителят на ЕЦБ обяви, че курсът нагоре остава

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард обяви в сряда, че бордът на банката смята да продължи хода на вдигане на основните си лихвени проценти с цел овладяване на инфлацията, дори страничният ефект да е по-слаб икономически растеж.

Експерт: Предстои покачване на лихвите, както и плащанията по кредити

Думите й са сигнал, че в ЕЦБ окончателен превес взимат т.нар. „ястреби”, които виждат инфлационните процеси като най-голям проблем пред икономиките. Основната цел на ЕЦБ е да върне увеличението на цените в рамките на целевите 2% при средна за еврозоната инфлация в момента от около 10%.

Лагард продължава да настоява, че основните причини за инфлацията са цените на енергията и храните, като отказва да поеме отговорност за увеличаването на паричната маса, предприето от ЕЦБ в условията на пандемия. До момента ЕЦБ предприе две поредни лихвени увеличения, но според повечето експерти банката трябва да влезе по-агресивно в ролята си на пазител на ценовата стабилност и да последва примера на Федералния резерв, който започна интервенциите и доста по-рано.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.