През последните дни пазарните условия на Острова се промениха рязко в негативен план

Британската централна банка започва пазарна интервенция чрез изкупуване на държавни облигации на страната, за да предотврати материален риск за финансовата ѝ стабилност. Това се казва в изявление на банката от сряда.

През последните дни пазарните условия в страната се промениха рязко в негативен план, а в понеделник цената на лирата се срина до историческо дъно в сравнение с щатския долар. Причината се крие в плановете на новото правителство да предприеме данъчни облекчения, които обаче ще създадат дефицит в хазната. Той трябва да се финансира през дълг от около 45 млрд. паунда. Ръстът на лихвените проценти, който трябва да спре инфлацията, прави този дълг все по-скъп.

Паундът се срина до исторически минимум спрямо долара

В сряда, преди изявлението на банката, доходността по 30-годишните облигации на страната достигна невероятните 5,14% преди да се стабилизира на около 4,73. За сравнение това е малко над процентната доходност по дългосрочния дълг на българското правителство, изтеглен преди две седмици.

Междувременно Международният валутен фонд призова британското правителство да преразгледа намаляването на данъците, за да избегне все по-задълбочаващото се неравенство в страната. Изявлението е необичайно, защото организацията по принцип не се намесва публично във вътрешната политика на водещите световни икономики. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.