Лекарството забавя развитието на болестта с 27%

Експериментално лекарство за Алцхаймер забави когнитивния и функционален спад в голямо клинично изпитване на пациенти в ранните стадии на болестта.

Множество производители на лекарства досега са се опитвали и не са успели да намерят ефективно лечение за болестта, която засяга около 55 милиона души по света. Пробивът би бил голям тласък за подобни проучвания, провеждани от Roche и Eli Lilly.

Експериментално лечение с хапче срещу коронавирус у нас

„Докладът за това успешно проучване във фаза три при ранно протичане на Алцхаймер ще промени метода на лечението му в тази страна и по света“, каза д-р Лорънс Хониг, професор по неврология в Медицинския център на Колумбийския университет.

Лекарството забави развитието на болестта с 27% в сравнение с плацебо, постигайки основната цел на проучването и потенциално предлагайки надежда на пациентите и техните семейства, отчаяно търсещи ефективно лечение.

Гастроентерологът: Държим решението за здрав корем

„Това само по себе си е огромен напредък отвъд симптоматичните лекарства, които сме използвали досега“, добави д-р Хониг.

Проучването оценява способността на лекарството да намалява когнитивния и функционален спад въз основа на клиничната оценка на деменцията - цифрова скала, използвана за количествено определяне на тежестта на деменцията при пациенти в области като памет, ориентация, преценка, решаване на проблеми и лична грижа.

Учени: Саламандърът може да помогне за лечението на големи рани при хората

Очаква се броят на американците, живеещи с болестта, да се удвои приблизително до 13 милиона до 2050 г., според Асоциацията на Алцхаймер. В световен мащаб цифрата може да достигне 139 милиона до 2050 г. без ефективно лечение.

Резултатите от проучването с 1800 пациенти доказват дългогодишната теория, че отстраняването на лепкави отлагания на протеин, наречен амилоид бета, от мозъците на хора с ранен Алцхаймер може да забави развитието на инвалидизиращата болест.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.