Путин ще произнесе дълга реч

Русия ще анексира в петък четирите области на Украйна, в които проведе референдум. Въпреки че международната общност заклейми петдневното допитване като напълно фалшиво, се очаква утре в реч от Червения площад. Тогава президентът Владимир Путин вероятно ще обяви, че Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област принадлежат на Русия.

Песков обясни докога ще продължи войната в Украйна

Москва е в трескава подготовка за анексирането на 15 процента от територията на Украйна. През нощта на Червения площад беше издигната сцена, а големи табла рекламират присъединяването на четирите украински области към Русия.

Луганска и Херсонска област поискаха официално присъединяване към Русия

„На церемонията утре ще бъдат подписани договорите за присъединяване на новите територии. Ще има специална реч на президента Путин. Важно е да отбележим, че това не е президентското обръщение към Съвета на Федерацията. Нека не се бърка - това е друг формат, а кога ще се случи - ще ви известим допълнително”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Западни медии отбелязват, че събитията силно напомнят анексирането на Крим през 2014-а година, което също беше предшествано от дискредитиран референдум и беше обявено в реч на Путин от подобна трибуна.

„Благодаря на всички за ясната и недвусмислена подкрепа! Благодаря ви за разбирането на нашата позиция. Украйна не може и няма да толерира какъвто и да било опит на Русия да окупира каквато и да е част от нашата земя”, категорично заяви украинският държавен глава Володимир Зеленски.

Русия не контролира напълно нито един от четирите региона, които смята да анексира. Въпреки че по-голямата част от Луганска област е в руски ръце, Москва държи 60 процента от Донецка област. Столицата на Запорожие е под управлението на украинското правителство, а украинската армия провежда контраофанзива в Херсон.

Според Фиона Хил  от Института за изследвания „Брукингс” всичко е ясно и просто. „Владимир Путин губи позиции на бойното поле и затова се опитва да изнудва всички ни да капитулираме. Не е по-различно от това, което Ким Чен Ун прави в Северна Корея. Затова трябва да сме наясно точно с какво си имаме работа”, каза още тя.

Съединените щати вече обявиха, че ще наложат още санкции на Русия заради референдумите, а държавите от Евросъюза обмислят осми пакет от мерки. „САЩ никога няма да признаят опитите на Русия да анексира части от Украйна. Може да очаквате от нас допълнителни мерки през следващите дни”, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

От петък Финландия затваря границите си за руски туристи, след като броят на руските граждани, които искат да влязат в страната, скочи рязко. Огромни опашки от мъже, които се опитват да избягат от мобилизацията, се извиха на граничните пунктове, включително и на тези с Финландия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.