Кампанията „Искам да уча” цели да преодолее глобалната криза в образованието

По данни на УНИЦЕФ почти всеки втори младеж в България няма базови умения за четене и математика. Всяко пето дете е извън детска градина и всяко шесто дете е извън училище. Почти всеки втори младеж у нас няма базови дигитални умения. Само една трета от десетгодишните деца могат да разберат проста писмена история. Някои от данните касаят периода преди пандемията, уточняват от УНИЦЕФ.

„За съжаление пандемията и прекъснатият образователен процес, тоест това затваряне на училищата, допринесе за влошените резултати и влошеното психично здраве на децата. В този смисъл, в момента от УНИЦЕФ искаме да поставим фокус върху тези тревожни данни, не само в световен мащаб, но и в България”, коментира в студиото на „Социална мрежа” Мария Янкова, директор образование на УНИЦЕФ България.

От там напомнят още, че в Ню Йорк се е състоял глобален форум за трансформиране на образованието. На форума държавни глави от целия свят са се срещнали с млади хора, за да чуят за проблемите им, които срещат в образованието и от какво имат нужда. Обсъдили са се мерки.

„Апелираме от една страна да се приоритизира обучението по базова грамотност, базова четивност, математика, онези много базови умения, на чиято основа децата градят всичко останало”, допълни Мария Янкова.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook