Според експертите това е оптимистичната прогноза

Моторът на европейската икономика – Германия, е пред рецесия. Това се казва в обявената в четвъртък есенна икономическа прогноза на страната.

Очакванията се, че брутният вътрешен продукт на страната ще отбележи спад от 0,4% през 2023 г., но това е оптимистичната прогноза. При необичайно студена зима и недостатъчни икономии в потреблението на газ и електричество пропадането може да достигне до почти 8%.

Инфлацията в Германия удари 10% през септември

„Очакваме през тази година БВП да нарасне с 1,4% заради относително силното първо полугодие. През второто обаче се очаква спад, който да продължи и през следващата година. Тези 1,4% ръст означават на практика намаление почти наполовина спрямо пролетната ни прогноза. Така че този масивен шок вече изглежда сигурен. Предполагаме, че отрицателният ръст ще бъде 0,4% за 2023 г. И това до голяма степен се дължи на цените на енергията", коментира Торстен Шмид, професор от Рейн-Вестфалския университет.

Очаква се, че германското правителство ще обяви нов пакет от специална помощ за домакинства и бизнеса на стойност от 150 до 200 милиарда евро, твърди изданието „Ханделсблат”. Пакетът трябва да включва таван на цените на газа и отмяна на предвидената допълнителна такса за потребителите на синьо гориво.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.