Будапеща няма да подкрепи осми пакет, ако в него има енергийни мерки

Унгария не може да подкрепи осмия пакет от санкции на Европейския съюз срещу Русия, ако те съдържат мерки в енергийния сектор. Това съобщи „Ройтерс”, позовавайки се на изказвания от кабинета на премиера Виктор Орбан.

В сряда изпълнителният орган на ЕС предложи нови санкции, включително по-строги търговски ограничения, повече лица в индивидуалните черни списъци и таван на цената на петрола. Сред санкциите липсват най-тежките предложения на страни като Полша, която поиска ембарго върху вноса на диаманти.

Орбан: Санкциите срещу Русия трябва да бъдат отменени до края на годината

За да влезе в сила осмият пакет, той трябва да бъде приет с единодушие. Виктор Орган обаче е отявлен критик на санкционните режими и преди време обяви, че те имат обратен ефект, повишават цените на енергията и нанасят удар по европейските икономики.

Изказванията от Унгария идват в момент, в който Будапеща преговаря с ЕК за осигуряване на милиарди евро от фондовете на блока, блокирани поради опасения за върховенството на закона в страната. Говорител на правителството на Орбан вече обяви, че очаква разбирателство да бъде постигнато, след като Унгария вече представи няколко различни антикорупционни документа в парламента и смята, че така е изпълнила исканията на Комисията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.