По думите му газът от Азербайджан няма да е достатъчен

Имаме свиване на потреблението на газ много повече от 15-те процента, изисквани от ЕК. По наши изчисления ще паднем до 40% свиване на общия пазар. Газът от Азербайджан няма да е достатъчен. Дори да получаваме повече от договорените обеми, цената вече ще е друга. Това коментира в "Офанзива" председателят на газовата асоциация Пламен Павлов. 

"Вече постъпва различен газ с различна цена. Тя е обвързана с нефтената компонента и обемът е 1 млрд. кубика. Разпределено е по около 2,7 млн. на денонощие за 365 дни. Имаме гарантирано получаване на газ от азерите. Допълнителни количества ще са обвързани със спотовия пазар", обясни Павлов. 

Междусистемната газова връзка между България и Гърция вече е факт (ОБЗОР)

По думите му е трудно снабдяването на градските автобуси на метан, но вероятно това ще се реши чрез компенсации. "Азербайджан потребява 12 млрд. кубически метра газ, които използват и за производство на ток. Ако няма участие на турската електропреносна система чрез суапови сделки, ще има много загуби, ако получават от нас ток", заяви той. И посочи, че "Булгаргаз" може да работи с добивни предприятия, а не чрез посредници.

"Не бих посъветвал да има ангажимент с дългосрочен договор при тази ескалация на цените. Не бих водил разговор и с "Газпром". Така ще има риск от дъмпинг. С конкурентен пазар могат да се осигурят другите 2/3 от газа. Тръбният газ е по-добър вариант от втечнения, тъй като за втория нямаме инфраструктура. Нямаме енергийна стратегия и визия какво трябва да правим", смята Павлов.

"Интерконекторът е връзката ни с южния газов коридор, която досега нямахме. Това е истинска диверсификация от "Газпром експорт". Ще я завършим когато той бъде продължен до Александруполис, когато ще получаваме директно втечнен газ", подчерта той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.