МВР разполага с достатъчно данни по случая, потвърди още той

В изборния ден кметът на Симитли Апостол Апостолов „интензивно е агитирал” и е „притеснявал” в една от секциите. Това е било тази, в която неговият син е кандидат за депутат.

На този фон вътрешният министър Иван Демерджиев отчете 77 досъдебни производства и 2 присъди по бързото производство. Два дни след края на предсрочния вот той обобщи резултатите от акциите на МВР.

Той посочи и кои са партиите, за които има сигнали за търговия с вот. „ГЕРБ и ДПС са партиите, които традиционно участват в тези практики. Има три сигнала срещу БСП и един срещу „Продължаваме Промяната”, които са стигнали до образуване на досъдебни производства”, уточни Демерджиев.

Последва отговор от победителите на изборите в неделя. „Аз не знам за такива неща, една стотинка партията не е дала. Ние ясно сме изписали, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Ако МВР са го доказали, тези хора ще бъдат осъдени“, беше коментарът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Другите цитирани партии не коментираха темата. И още - имало данни за политик, участвал в агитация в деня на вота. „Имаше такъв случай с кмета на Симитли, който се оказа, че доста интензивно е действал и агитирал, притеснявал е една от секциите, в която синът му е кандидат за депутат”, каза силовият министър.

До арест обаче не се стигнало, защото според прокуратурата нямало достатъчно доказателства за досъдебно производство срещу кмета на Симитли. „За съжаление, това е един от случаите, в които прокуратурата показа, че крехкото доверие, което се изгради между двете институции, е в опасност”, подчерта Демерджиев.

Самият Апостолов отказа коментар пред екипа на NOVA и добави, че ще запази мълчание в следващите няколко дни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.