Последното световно първенство се проведе в Русия

Украйна ще направи съвместна кандидатура с Испания и Португалия за приемане на Световното първенство по футбол през 2030 година. Ходът е организиран от президента Володимир Зеленски на украинците, като разкъсвана от война страна се очаква да бъде домакин на една от групите в турнира.

Според The Times, кандидатурата ще бъде оповестена от футболните асоциации на Испания и Португалия в офисите на УЕФА в сряда. Предвид очакването, че войната в Украйна ще е приключила след осем години, символична кандидатура за промотиране надежда и мир в страната изглежда да бъде една от стратегията на трите нации в опит да спечели мажоритарния вот сред 211-те членки на асоциации на ФИФА.

Къде отборите ще отсядат и тренират по време на Световната купа в Катар (ВИДЕО)

Въпреки това, кандидатурата вероятно ще се изправи срещу тежки конкуренти, ако се стигне до официализиране на съвместна кандидатура между Саудитска Арабия, Египет и Гърция. В Южна Америка, Уругвай, Аржентина, Парагвай и Чили се очаква да отправят съвместна кандидатура в опит да отбележат подобаващо точно век от дебютните световни финали в Уругвай през вече далечната 1930 година.

Последното световно първенство се проведе в Европа през 2018 г., когато Русия прие надпреварата. Тазгодишното издание ще бъде в Катар, докато САЩ, Канада и Мексико ще приемат най-престижния футболен турнир през 2026 година. Още едно световно първенство в Близкия Изток е твърде вероятно да означава и още едно зимно издание на надпреварата, срещу което се възпротивиха от европейските първенства. Президентът на ФИФА Джани Инфантино не е подкрепил официално нито една кандидатура до момента.

Преди Световното по футбол: Как изглежда стадион "Ал Тумама" в Катар (ВИДЕО)

Испания за последно прие Световното първенство през 1982. Португалия и Украйна са домакинствали на европейски първенства съответно през 2004 и 2012, но никога не са приемали Мондиал. Великобритания и Ирландия изоставиха своя план за домакинство на Световното през 2030 и вместо това ще се концентрират върху евентуално приемане на Евро 2028.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС