Служебният кабинет вече работи по финансовата рамка

Една от основните задачи в най-близките седмици е приемането на бюджет за следващата година. Служебното правителство вече работи по финансовата рамка за 2023 г. Въпросът е дали ще бъде внесен от кабинета „Донев”, или ново редовно правителство ще изготви своята версия.

При всички положения времето притиска Бюджет 2023 и вероятността да започнем следващата година отново без приета финансова рамка не е малка. Икономистите предупреждават, че първите признаци на рецесия вече са факт и заради това внимателно трябва да се помисли какви разходи да бъдат заложени. Освен това трябва да се внимава и с размера на дефицита, който през тази година е 4,1%.

Служебното правителство трябва да е готово с проекта на Бюджет 2023 до края на този месец. Обичайно той се гласува до края на ноември, но е възможно отново да влезем в следващата година без готова сметка. В случай че бъдещо правителство има свои планове или просто времето не стигне.

„Има скрити рискове, плащания, които трябва да се актуализират, програми и политики, които трябва да се дебатират. Към момента изглежда, че имаме време, повече е времето от миналата година. Знаем, че официално бюджетът се внася в края на октомври, може да го направи и служебен министър, дори да не успеят да съставят правителство”, коментира икономистът Петър Ганев.

Икономистите призовават да се действа внимателно със социалните плащания и най-вече с това какви приходи се залагат. Според Стоян Панчев дефицитът е голям и засега е под въпрос как ще бъде финансиран. „Дали ще има повишаване на данъци, дали ще има търсене на допълнителен дълг, това не е много ясно на този етап. Аз смятам, че е вярно, че влизаме в рецесия. Това значи, че ще трябва да се заложат много по-ниски приходи, спрямо тези, които сме имали през тази година”, допълни още икономистът.

При тазгодишния бюджет и актуализацията му се стигна до редица приети предложения, за които после се търсеше финансиране. Сега експертите очакват това да се повтори, когато финансовата рамка влезе в пленарната зала. „Така или иначе последните бюджети всичките бяха доста популистки. Втората причина да смятам, че и този ще бъде популистки, е, че много вероятно е пак да ходим на избори, което значи, че всички политически партии ще изпратят послание на своите избиратели още сега”, каза Стоян Панчев.

Два дни след изборите не всички партии са готови с исканията си за Бюджет 2023. ГЕРБ призовават служебният кабинет да продължи работата по своята версия, в случай че се стигне до нови избори. Още вчера от БСП призоваха независимо дали с редовно правителство, или не да не се влиза в 2023 г. без бюджет.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.