Такъв страните членки изтеглиха и по време на COVID кризата

Двама висши представители на Европейската комисия са призовали за ново съвместно вземане на дълг от всички 27 страни членки на Европейския съюз. Идеята е с парите да се финансира отговор на кризата с високите цени на енергията, която заплашва да потопи блока в рецесия, съобщава „Ройтерс”.

Експерт: От октомври банките ще увеличават лихвите по кредитите

По-рано пред Irish Times пък европейският икономически комисар Паоло Джентилови и комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заявиха, че ново общо дългово финансиране може да бъде моделирано като заемът, който страните изтеглиха по време на COVID кризата през 2020 г. Предположението идва в момент, в който огромният пакет на Германия в помощ на домакинства и бизнес - общо над 200 млрд. евро, поражда сериозни притеснения у някои правителства. Те не могат да предоставят подобни средства, така че за пореден път честната конкуренция на единния пазар ще бъде нарушена.

Зад идеята за нов общ дълг прозира амбицията да се избегне фрагментирането на вътрешния пазар, надпреварата за повече субсидии и поставянето под въпрос на принципите на солидарност и единство. По време на пандемията страните членки успяха да наберат заедно евтин дълг, който пласираха сред националните правителства, защитавайки работните места и малките бизнеси.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.