Това обяви президентът от Чехия

България търси да купи изтребители втора ръка не от фирми, а от министерствата на съответните страни. Това каза президентът Румен Радев от Чехия. Българският държавен глава представлява страната ни на първата Среща на Върха във формат „Европейска политическа общност“.

„Още март заявих на срещата на върха на НАТО, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не се прекъсват дежурствата по еърполисинг и охрана на въздушното пространство. България не може да си позволи да се откаже от охрана на собственото си небе. Това ще е поне до 2030 година, не за година или две. И това ще е, ако следващият парламент благоволи да каже „да" за следващите 8 самолета. Изпратени са писма, проведени са срещи, има начални информации за платформи от САЩ, Франция, Швеция, Нидерландия, Израел и се търси най-доброто решение. Колко самолета ще вземем, зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите на съответните държави за доставка", каза президентът. 

От Министерството на отбраната потвърдиха новината, като изпратиха прессъобщение до медиите. 

„Информираме Ви, че с цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, Министерство на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети. Срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на септември и се очаква получаване на оферти. Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Държавата Израел и САЩ", допълват от министерството.

Справянето с енергийната криза изисква нови подходи. От преодоляването й зависи оцеляването и развитието на европейската икономика, която е застрашена от деиндустриализация и загуба на конкурентноспособност, коментира още Радев.

„Днес трябва да отдадем дължимото на президента Еманюел Макрон.  Форумът се провежда по негова инициатива.   Има множество предизвикателства  - преодоляване на енергийната и икономическата криза, справянето с миграционния натиск, смекчаването на риска от водената от Русия война в Украйна. Всичко това изисква обединени усилия, не само от всички страни членки на ЕС,  но и от всички държави от стария континент и от разширеното европейско пространство. Това означава диалог, координация, търсене на общи механизми и решения”, допълни той.

Стана ясно и, че Радев се е срещнал с Ердоган днес. По думите му е много важно страните партньори на ЕС, откъдето се купува газ, да бъдат привлечени към форума. Става въпрос за Норвегия, Азербайджан и Турция.

„Единственият сигурен газ, с дългосрочен договор, е от Азербайджан, който минава през Турция. Важна е ролята на Турция за гарантиране на слотове за техните танкери за втечнен газ. България много закъсня с осигуряването на тези слотове, това трябваше да стане още пролетта, но има шанс“, обясни държавният глава.

„Изключително важна е засилващата се роля на България, която се превръща в инициатор на иновативни решения. Това беше демонстрирано на откриването на интерконектора с Гърция”, каза още президентът на България.   

 Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.