Темата коментираха доц. Ангел Кунчев и д-р Александър Симидчиев

COVID в най-злия му вид си отива. Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването “Челюсти” по NOVA NEWS. 

Циркулация още има, както и нови щамове.  На този етап от развитието им обаче няма опасност, като тази в началото на коронавирус пандемията, увери доц. Кунчев. 

COVID-19 у нас: Увеличава се броят на хоспитализираните

“Окончателно си отиде неизвестността какво прави този вирус. Много по-добре сме подготвени да можем да го управляваме”, каза д-р Александър Симидчиев. “С незнанието с отиде и страхът”, смята още той. 

Двамата медицински експерти коментираха и ваксинацията. 

Проф. Ива Христова: Очакваме още подварианти на Омикрон

Според доц. Кунчев у нас се появяват “странни разбирания” към имунизационния календар. Данните за 2021 година сочат, че това е била годината с най-нисък обхват за всички ваксини - под 90%. “Това вече може да бъде фатално. Това значи, че ако продължаваме така 4-5 години, ни очакват нови епидемични взривове”, обясни главният здравен инспектор. 

“При 10% повче ваксинирани щяхме да имаме 7 000 човека по-малко починали от COVID”, каза д-р Симидчиев. Според него липсата на ефективна ваксинационна кампания е причината за ниската ваксинация у нас.  

Удължават COVID мерките (ЗАПОВЕД)

Прогнозата на доц- Кунчев е че ни очаква “по-лек COVID и по-тежък грип”. “И двете заболявания вече са ни познати. нищо фатално и страшно не ни очаква”, заяви той.

“При положение, че грипът се е криел две години, имунитетът ни е отслабен”, обясни д-р Симидчиев. “В резултат на това може да се очаква по-тежка грипна вълна успоредно с COVID”, допълни той и припомни, че е нужно да подготвим организма си със съответните антитела.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.