Те проведоха среща в Прага

Таванът на цените на газа раздели лидерите на Европейския съюз. По-голяма част от европейските държави са съгласни с налагането на таван на цените на газа. Позициите обаче се разминаха при обсъждането на детайлите на мярката.

Част от европейските лидери предпочитат тавана на цените на газа да обхване цялата индустрия, а други - тя да се отнася само за енергийния сектор. „Има огромен натиск върху домакинствата, семействата, бизнеса и цялото икономическо развитие в Евросъюза. Затова е важно да решим фундаменталните въпроси. Нямаме право да губим време”, категоричен беше председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Председателят на ЕК: Трябва да има таван на цените на природния газ

Таванът на цената на газа е част от инициативите на европейските държави в опит да се справят с намалелите доставки от Русия. Допреди войната в Украйна Москва осигуряваше 40% от синьото гориво за Европа. Въпреки че цената спадна, в момента тя е с 200 процента по-висока, отколкото през септември 2021-а.

„Още през март предложих обсъждане на таван на цената на едро. Тогава не се случи, но сега сме по-добре подготвени. Ситуацията се разви и следователно държавите членки желаят да обсъдят таван на цените”, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Германия, Дания и Нидерландия се противопоставиха на тавана заради опасения, че той ще направи трудно закупуването на газ. 

Енергийните министри на ЕС решиха: Консумацията на ток трябва да падне с 10%

„Целта е Европа да договаря количества с различни държави и да определя цената, да купува тези количества и след това да изкупува и тока от електрическите компании. Това е една от възможностите”, смята канцлерът на Австрия Карл Нехамер.

Извън предложенията на Комисията, дебати предизвикват плановете на Германия за подпомагане на бизнеса и частните лица. Берлин ще похарчи над 13 милиарда евро само за да дотира сметките за електричество на гражданите. Общият пакет от компенсации достига невероятните 200 милиарда евро. Италия и Франция са сред страните, които недоволстват от този мащабен план. Те настояват, че ако по-богатите се спасяват поединично, това ще даде несправедливо предимство на техните компании пред тези от страните с по-малки възможности.

България сред 15-те страни от ЕС, които искат таван на цените на газа

„Моето послание към Германия е да бъдем единни, защото в трудни времена всички трябва да се споразумеят за общи мерки, а не за такива, каквито са подходящи само за една страна”, призова министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки.

След срещата в Прага остана надеждата, че дискусиите между лидерите ще доведат все пак до споразумение на Европейския съвет в края на месеца.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.