Дарът дойде от беларуския му колега и съюзник Александър Лукашенко

Трактор е един от най-странните подаръци за днешния 70-ти рожден ден на президента Владимир Путин. Необичайният дар дойде от беларуския му колега и съюзник Александър Лукашенко, чиято страна има завод за трактори.

Самият Лукашенко потвърди новината по време на визитата си в Санкт Петербург, където се срещна с Путин за разговор. Руският президент беше домакин на други лидери на бивши съветски републики в момент, в който войната в Украйна бушува с пълна сила. Изправен пред успешна украинска контраофанзива, тази седмица Путин намекна за проблеми, описвайки ситуацията в регионите, които наскоро анексира, като "неспокойна".

В петък неговите съюзници обаче щедро дариха човека, който ръководи Русия като президент или министър-председател, повече от две десетилетия.

Александър Лукашенко, самозваният „последен диктатор“ на Европа, който е на власт дори по-дълго от руския лидер (от 1994 г.) и чиято администрация също е обект на западни санкции, дойде в Санкт Петербург с подарък сертификат за произведеното в Беларус превозно средство.

До момента не е ясно как Путин е реагирал на подаръка – трактор, който трябваше да се конкурира с планини от пъпеши и дини от президента на Таджикистан Емомали Рахмон.

Заедно с подаръците дойдоха и похвали за Владимир Путин за „трансформирането на имиджа на Русия, укрепването на нейния суверенитет и отбранителната й способност и защитата на нейните национални интереси“, по думите на главата на Руската православна църква патриарх Кирил. „Патриот номер едно в света“ заяви чеченският лидер Рамзан Кадиров.

От по-далеч, но изправен пред подобна международна изолация, севернокорейският лидер Ким Чен-Ун поздрави господаря на Кремъл за това, че „смаза предизвикателствата и заплахите на Съединените щати“.

В навечерието на рождения му ден, враговете на Путин отново използваха повода, за да го представят като военнопрестъпник, опитващ се да унищожи друга страна, докато съсипва своята. Украинският министър на отбраната Олексий Резников призова руската армия да го отхвърли и да откаже да води неговата война, като каза, че Путин се „крие в бункер, вместо да стои“ с войниците си.

В чешката столица Прага демонстранти се подиграха на президента на Русия с гигантски манекен, изобразяващ го като гол император, седнал върху златна тоалетна чиния.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.