Едноименният водопад е сред най-големите в Северна България

Като малък процеп в безкрайните полета на Дунавската равнина, каньонът на река Бохот разрязва пейзажа съвсем близо до великотърновското село Хотница. Едноименният водопад е сред най-големите в Северна България. Не пресъхва и в най-сухата част на годината.

Пътят с кола води до самия водопад и езерото под него. Но красотата на тази природна перла се крие нагоре по скалите. Тръгваме по издълбаните в камъните стъпала, внимателно придържайки се към дървения парапет. Трудно изкачване по хлъзгавата пътека. Но пък може да се види 30-метров водопад отгоре, от съвсем друга гледна точка.

За краткото изкачване са необходими са обувки с добро сцепление, тъй като скалите наистина са хлъзгави. Особено през есента, когато е влажно и усойно. Преди да потънем в цветната прегръдка на каньона, пред нас се изправя скала с тесен процеп. В най-тявсната му част, едвам се провира човек.

ДОТАМ И ОБРАТНО: Чудните мостове и тайната на Цириковата църква

Преди години каменният улей се е ползвал за отклоняване на водата към стара мелница. Днес обаче влюбени туристи го ползват по друго предназначение. Очевидно някои хора са решили да заключат своята любов тук, на това интересно място с катинар.

Вече сме там, където водата се спуска в живописен скок към езерото. Оттук нататък следват поредица дървени мостчета от двете страни на река Бохот. Есента е превърнала дъното на каньона в приказна цветна черга, която те оставя без дъх.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Разходка до Мадарското плато (ВИДЕО)

Целият този пъстър оазис се обхожда за около час. Някои от дървените стълби в горната му част са изгнили и изискват повече внимание. Усилията обаче си заслужават и човек си тръгва оттук, зареден с голяма доза красота, която само природата може да нарисува.

От Велико Търново Хотнишката пътека е на 30 минути с кола. От Габрово, Ловеч, Плевен или Търговище пътят е близо час и половина. От София или Пловдив до Хотница се стига за 3 часа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.