Великобритания готви издаването на лицензи на 100 нови компании

Великобритания подготвя издаването на нови 100 лиценза на различни компании за добив на нефт и газ в Северено море. Според правителството този ход ще насърчи икономическия растеж и ще спомогне за енергийната независимост на страната.

Общият брой на обектите, които ще бъдат подложени на проучване и след това - евентуално на експлоатация, е 900. Северено море е удобна за Великобритания локация, защото предполагаемите залежи там са близо до съществуваща вече инфраструктура и правителството смята, че така разработването ще бъде доста по-бързо.

Русия: Решението за намаляване на добива на петрол цели стабилизиране на пазара

Въпреки оптимизма обаче, проблеми има. Те идват от екологичните организации, които се противопоставят на идеите на Лондон, твърдейки, че откриването на нови обекти за фосилни горива е в разрез с амбицията на световните лидери да задържат повишаването на глобалната температура под 1,5 градуса. Това мнение се споделя и от Междуправителствената експертна група по изменение на климата и от Международната агенция по енергетика.

Властта обаче настоява, че откриването на нов добив ще помогне на страната да се справи с предстоящите тежки за енергетиката години. Местни медии разкриха, че има опасност от 3-часов режим на тока във Великобритания, ако енергийната криза ескалира.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.